Електрическите коли ще променят всичко

09 септември 2016 г., 14:40
2176

Copyright: Olga Marc / Shutterstock

Електрическите коли няма да променят само начина, по който се придвижваме. Те ще променят начина, по който функционират огромни сектори от икономиката. Това твърдят Лабрих и МакКроне от Блумберг в статия, където посочват, че подобни смени на парадигмите в икономиката са се случвали и преди.

“Мобилните телефони изядоха цели индустрии (камери, алармени часовници, карти) и са на път да направят същото и с други (вестници, употребата на пари в кеш, музикалните системи). Никой сектор не е недосегаем.”

Историята е пълна с примери как иновациите в една област на икономиката може да доведе до много по-широки промени в сектори, които понякога е трудно да се предвидят. Ето само някои от областите, които ще се променят от електрификацията на транспорта:

Поддръжката на превозните средства и продажбите.

Електрическите коли ще се нуждаят от много по-малко поддръжка, което означава,че местните малки сервизи и големит дилъри ще се окажат в опасност. Това включва и поправките по каросерията, защото електромобилите навлизат в комбинация с автомономните системи за придвижване и избягване на колизии.

Доставка на авточасти

Производителите на авточасти ще трябва да се сменят акцентите в производството си. За разлика от производителите на батерии.

Инфраструктура за доставка на гориво

Броят на бензиностанциите ще спадне драстично, до пълното им изчезване. За сметка на това ще се нароят огромен брой зарядни станции – в офисите, домовете, магазините и паркингите.

Електрическата система

Електормобилите не просто ще увеличат нуждите от електричество, но фундаментално ще променат начина, по който функционира електрическата система. Когато системата се свърже за постоянни към динамичния но огромен модул от батерии, които запазват голямо количество от електричеството за дълго време това ще даде възможност за появата на наистина умна мрежа, която ще използва возилата за децентрализирано съхраняване на енергия, като съхранява енергията там, когато е евтина и изобилна и я купува обратно, когато е в период на преразход.

Източник: Treehugger

Коментари