В своята най-нова и сравнително дълга публикация в блога си, Джордж Р. Р. Мартин внесе малко повече яснота относно бъдещите потенциални сериали по „Игра на тронове“.

Авторът на „Песен за огън и лед“ заяви директно, че не харесва термина спиноф.

„Според мен той не се отнася към новите проекти. Това, за което става дума, са нови истории, развиващи се във „второстепенната вселена“ (ако трябва да заема термина на Толкин) на Вестерос, както и в света отвъд този континент. В света, който създадох за „Песен за огън и лед“. Свят, който е доста голям.“

Тези проекти няма да са като „Joey или AfterMASH или дори Frazier или Lou Grant, при които герои от едно шоу продължават в друго“, допълни писателят. Съответно онези, които очакват специален сериал с приключенията на Горещата баница, ще останат разочаровани.

Мартин каза, че всеки един от обсъжданите проекти, ще се развива преди историята в „Игра на тронове“. И че той участва и в четирите, не само в два от тях.

А съвсем наскоро те са станали дори 5…

Кой е петият сценарист? Мартин не пожела да разкрие. Той обаче заяви, че е изключително талантлив и че обича Вестерос почти толкова, колкото самия него.

За какво ще бъдат тези пет потенциални сериала?

Със сигурност няма да са за Бунта на Робърт и разказите за Дънк и Ег, 

Мартин заяви, че когато приключи с „Песен за огън и лед“, ще знаем абсолютно всичко, което се е случило по време на бунта. Съответно шоуто няма да има с какво да ни изненада.

Защо не „Дънк и Ег“? В момента Мартин е публикувал три кратки истории за тези двама доста интересни герои. За в бъдеще вероятно ще напише поне още 7, дори 10. Съответно – последното нещо, което иска, е ситуацията с „Игра на тронове“, при която сериалът изпреварва книгите, да се повтори.

Не на последно място, Джордж Р. Р. Мартин заяви, че все още работи по „Ветровете на зимата“

– шестата книга от поредицата за „Песен за огън и лед“. „Ако можех да се клонирам или да открия начин да разтегна деня, или пък да живея без сън, щях да го направя. Но не мога. Затова продължавам да се занимавам със своите проекти – „Ветровете на зимата“, пет сериала по „Песен за огън и лед“, четири нови Wild Cards книги, както и някои неща, за които все още не бих могъл да ви кажа… Добре, че обичам работата си“, завършва Джордж.