Двубоят на милиардерите: Мъск и Зукърбърг се сблъскаха по повод изкуствения интелект

13 януари 2018 г., 16:20
2788

Shutterstock

В червения ъгъл, начело на някои от най-амбициозни технологични компании, изобретател, инженер и определено не робот… Илон Мъск.

В синия ъгъл, бащата на социалните медии, човекът, който събира всичките ви данни и който ви дава възможност да се похвалите с обяда си пред света… Марк Зукърбърг!

Единият смята, че светът е в опасност от надвисналата заплаха на изкуствения интелект (ИИ). Другият, накратко, не. Кой е прав? Има само един начин да разберем…

Да, Илон Мъск и Марк Зукърбърг сплетоха рога преди около седмица, когато Мъск хвърли в Twitter кратък, но доста директен изстрел към Зукърбърг.

Историят започва, когато в средата на юли Мъск определи изкуствения интелект като най-голямата заплаха, с която човешката цивилизация в момента се сблъсква.

„Имам възможност да познавам особено усъвършенстван изкуствен интелект, и мисля, че хората трябва наистина да бъдат загрижени за това – казва той. „Аз продължавам да алармирам, но докато хората не видят как роботите вървят по улиците и убиват хора, те не знаят как да реагират, защото изглежда толкова нереално.“

Той добавя: „ИИ е фундаментална заплаха за съществуването на човешката цивилизация“, след което на 23 юли Зукърбърг отговаря на живо във Facebook на въпроси на потребители и един от въпросите, които му задават, е как според него ИИ ще повлияе върху света.

„Имам доста убедено мнение по въпроса – отговаря Зукърбърг. – аз съм оптимист. Мисля, че хората, които като отрицатели се опитват да разгласяват апокалиптични сценарии – просто не го разбирам. Това е наистина негативно и в някои отношения ми се струва доста безотговорно.“

Ръкавицата е хвърлена.

Като човек, който не би оставил последната дума на друг, Мъск не закъснява с отговора. Отговаряйки в Туитър на коментар, свързен с изказването на Зукърбърг, Мъск пише: „Говорил съм с Марк за това. Неговото разбиране по този въпрос е ограничено.“ Зукърбърг все още не е отговорил, но това не е първият път, когато двамата милиардери са имали сблъсък.

През септември 2016 г. ракета на SpaceX експлодира по време на рутинен тест, унищожавайки сателита AМОS-6, с който Facebook планира да достави безплатен интернет в Африка.

 „И тъй като съм тук, в Африка, съм дълбоко разочарован да чуя, че неуспешното изстрелване на SpaceX е разрушило нашия сателит, който щеше да предостави свързаност на толкова много предприемачи и всички останали по целия континент“ – казва Зукърбърг тогава.

Дали изкуственият интелект ще ни убие? Кой знае. Но винаги можем да се насладим на една старомодна битка между милиардери.  

Източник: IFL Science

Коментари