Соларната енергия е гореща тема, която се обсъжда на практика от всички - от Илон Мъск до хората на улицата. Когато става дума за улавянето й, обикновено се сещаме за полета от соларни панели или за плътни соларни тухли по покривите си. Но има и друг начин това да се случи. И той е изключително практичен и не особено популярен. 

В продължение на години учените са опитваха да открият начин за производството на напълно прозрачна соларна клетка, която ефективно да наподобява обикновеното стъкло. Огромният плюс на такава технология би бил, освен очевидната й енергийна функция, да послужи и за направата на прозорци. Те ще ни позволяват да виждаме нормално навън и ще пропускат слънчевите лъчи в стаите ни, докато едновременно произвеждат електричество, което ще захранва дома.

“Анализирахме потенциала на такива слънчеви панели и доказахме, че чрез улавянето само на невидимата светлина, те могат да генерират съпоставими количества енергия с традиционните слънчеви панели”, обяснява Ричард Лунт от университета в Мичиган.

Източник: Science Alert