Откакто съществуват, компютърните вируси извървяха дълъг път на развитие. Ако едно време авторите им ги пишеха за развлечение, за да демонстрират знания и умения, днес те все по-често служат за конкретни цели – кражба на пароли, изпращане на спам, създаване на ботнетове и т.н.

Заразата може да седи в системата ви месеци наред и почти с нищо да не издава присъствието си, като същевременно извършва тъмното си дело. Затова е много важно да знаем основните признаци, че компютърът ни е хакнат с помощта на такава инвазивна програма.

1. Паролите ви са сменени

Ако получавате имейли, че паролите ви в определен сайт са били променени, а вие не сте правили нищо подобно, това е най-очевидният признак за опит за пробив или дори за успешен такъв. Най-добрата защита е веднага да активирате авторизирането на две нива при вход във всички сайтове, където това е възможно (например Facebook). Така, освен паролата, ще може да удостоверявате самоличността си например със специален код, който се изпраща на личния ви телефон. 

2. Браузърът ви е променен

Включвате го и изведнъж виждате нови панели за инструменти или друга стартова страница. Това може да е следствие от свалянето на ново приложение – днес дори най-уважаваните софтуерни разработчици прегрешават с такива добавки. Обаче може да е и признак, че в системата ви е проникнал вредоносен код. Спомнете си какво сте даунлоудвали наскоро и дали промените не са предизвикани от вече така често срещания „допълнителен софтуер” като рекламните браузърни ленти.

3. Необичайно поведение на системата

Всичко странно, което не можете да си обясните, е сигнал да наострите вниманието си. Например, ако видите, че е била инсталирана нова програма, за което не знаете нищо. Или при стартирането на компютъра за секунда се появява и веднага изчезва черният прозорец на текстови интерфейс.

В такъв случай първо трябва да проверите дали няма проблеми при стартирането на системата. За това има много инструменти, като например популярният CCleaner. Може да използвате и вградения системен инструмент msconfig.