Приключи 4-ата Европейска младежка олимпиада по информатика (European Junior Olympiad in Informatics - eJOI), която тази година се проведе онлайнмежду 2 и 6 септември. На нея ни представляваха 2 отбора от по четирима души - ученици в младшата състезателна група от най-добрите информатици в страната. В олимпиадата, създадена по инициатива на България преди 3 години, този път се надпреварваха над 80 ученици в отбори от 27 държави.

Тази година домакин на състезанието бе Грузия, а “домакин” от българска страна е град Шумен, където бяха ситуирани младежите. Самите състезателни дни бяха 4 и 5 септември 2020 г.

Добрите новини не закъсняха - почти всички информатици се “завръщат” с медал - 5 сребърни и 2 бронзови отличия!

Състав и отличия на Отбор 1 с ръководители проф. Каталина Григорова (Русенски университет) и Илиян Йорданов (Софийски университет):

- Деян Хаджи-Манич, 8 клас, МГ Варна - сребърен медал

- Веселин Маркович, 7 клас, МГ Варна - сребърен медал

- Велислав Гърков, 8 клас, СМГ - бронзов медал

- Александър Гатев, 7 клас, СМГ - няма медал, но бе на няколко точки от него

Състав и отличия на Отбор 2 с ръководители Юлия Димитрова (МГ Варна) и Димитър Добрев (Шуменски университет):

- Ясен Пенчев, 8 клас, ПМГ Габрово - сребърен медал

- Даниел Койнов, 7 клас, ППМГ Шумен - сребърен медал

- Михаил Банков, 9 клас МГ Плевен - сребърен медал

- Юлиян Славчев, 8. клас, СМГ - бронзов медал

Ограничението за възрастта на състезателите беше да нямат навършена 16 годишна възраст до края на годината. Страните имаха възможност да участват с по два отбора, както се представи и България.

Миналата година Третата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI)  се проведе в Марибор, Словения. Българският отбор се върна с 3 сребърни и 1 бронзов медал.

Нека припомним, че първото издание на общоевропейското състезание за ученици до 15,5 - годишна възраст eJOI се проведе през септември 2017 г. в София. До момента българските младши състезатели по информатика са спечелили за страната ни общо 23 медала - 3 златни, 14 сребърни и 6 бронзови.

А между 13 и 19 септември ще се проведе и виртуалната Международна олимпиада по информатика за състезателите в горната възрастова група.

Източник: Сдружението на олимпийските отбори по природни науки - СООПН