Съвременният свят се променя така бързо, а с него – технологиите и самите хора. И това е най-видимо при нашите деца - съвременните са много по-различни от тези в нашето детство. Те са още по-различни от нашите родители в детството им. Ако за тях най-хубавият подарък е бил книгата, то интересите на съвременните деца са други. И това не е лошо. Просто е факт.

Добре забравеното старо

Много от шедьоврите на детската литература, които са полезни от гледна точка на възпитание, познания, развитие на емоции, остават тайна за съвременните деца просто, защото те не обичат да четат.

Аудиокнигата е решение. И то не е много ново. Нашите баби помнят радиоспектаклите, които събираха семейството край апаратите всяка събота сутрин. В тези часове се излъчваха записи на пиеси или звучеше литературен прочит на различни произведения.

Друг вариант бяха виниловите плочи с приказки.

Съвременните деца пък имат аудиокниги.

Какви са техните предимства

1. Противодейства на скуката. Аудиокнигата е не лош начин детето да се занимава с нещо полезно особено, ако е свикнало да мързелува. То може да слуша книга навсякъде и по всяко време – на разходка, в колата, в самолета.

2. Домашен театър. Детските аудиокниги и постановки на приказки са нещо като спектакъл – има и много музика, различни гласова на актьори, което е не само увлекателно, но и развива емоционалния интелект и речта.