Кражбите на лични данни и присвояването на чужда самоличност са огромна индустрия с процъфтяващ черен пазар. Само в Съединените щати те струват на потребителите 1.52 милиарда за миналата година, пише Gizmodo.

Ето 5 начина, по които вашата идентичност може да бъде открадната и мерките, с които да се предпазите от това да се превърнете в поредната неприятна статистика.

1. Запомнете важните си лични данни

Една от грешките, коеито хората често правят е да носят навсякъде със себе си паспорт, шофьорска книжка, ЕГН и телефонни номера. Истината е, че валиден ЕГН номер и документ за самоличност са повече от достатъчна информация, за да могат крадците да отворят банкова сметка на ваше име, особено по интернет. А вие им предоставяте всичко наготово.

Вместо това научете наизуст всички важни лични номера - това не е толкова трудно, все пак повечето от тях не са по-дълги от номера на мобилния ви телефон. Носете ламинирани копия, а не оригинали.

2. Не давайте лична информация на всеки, който попита

Ако приятен мъжки глас по телефона ви уведоми, че сте спечелили ваканция до екзотичен курорт в чужбина, не бързайте да давате личната информация, която е необходима на фирмата, за да задвижи вашето пътуване. Не издавайте дори дребни подробности, които могат да бъдат свързани с вашата идентичност. Вместо това бъдете цинични - не споделяйте информация, ако не вие сте този, който се е обадил. Винаги потвърждавайте обаждането със съответната институция (банка, болница, полиция) преди да предприемете каквото и да било.

3. Не отговаряйте на спам съобщения

Повечето от спам имейлите, които получавате, са досадни и безобидни, но има и такива, които могат да привлекат вниманието на по-доверчивите потребители. Измами като прочутите нигерийски имейли за наследство и затворени банкови сметки вече са добре известни, но мошениците непрекъснато измислят нови начини. Истинските компании, с които работите, вече имат вашите данни и никога не биха ги поискали по такъв елементарен начин. Следете внимателно за подозрителни съобщения, правописни грешки и подвеждащи линкове. Не се доверявайте на социалните мрежи и подбирайте приятелите си внимателно. Същото се отнася за всякакъв тип изскачащи реклами, под чиито атрактивни предложения най-вероятно се крие зловреден софтуер, който е способен да открадне вашите лични данни, информацията за дигитални транзакции и какво ли още не.

4. Унищожавайте физическите документи

Офисният шредер може и трябва да бъде ваш верен съюзник в унищожаването на физически носители на лична информация като банкови извлечения, сметки, влогове, покупки и др. За да бъдете напълно сигурни унищожавайте по този начин всеки документ, който съдържа нещо повече от вашето име и домашен адрес. Същото се отнася и за дигиталните следи, които оставяте - програми като CCleaner и Eraser за Windows и Pеrmanent Eraser за Mаc успешно заличават и унищожават електронните ви документи, така че да не могат да бъдат възстановени след това.

5. Проверявайте вашите дебитни и кредитни карти

Може би смятате, че след като не предвиждате голяма нова покупка не е необходимо да проверявате състоянието на вашите кредитни и дебитни карти, но това е грешка. Възползвайте се от информацията за историята на транзакциите по вашите сметки и следете за нещо необичайно. Ако се натъкнете на проблемни и съмнителни плащания, незабавно уведомете вашата банка и вземете мерки.