В средата на май жителка на Сао Пауло засне едно наистина невероятно видео. По време на обедната почивка бразилката планирала да пие фанта, но след като отпила няколко глътки, видяла как две пчели летят до бутилката.

Тя веднага изважда телефона си и започва да снима. И крайният резултат е налице - истинско шоу. Пчелите кацнали на капачката от двете страни и бавно започнали да я повдигат и завъртат.

След броени секунди пътят към газираната напитка вече бил свободен! Авторът на видеото решил да сподели Фанта-та с насекомите, пише Daily Mail. Видеозаписът с екипната работа на пчелите моментално стана вирусен. Само публикацията на блогъра в Twitter Michael Moran е събрала повече от един милион гледания и има десетки такива публикации в цялата мрежа. Потребителите са много впечатлени от видеото. 

И все пак... възможно ли е?

"Наистина е много трудно да знаем какво точно се случва от едно видео, орязано по този начин", коментира д-р Ларс Читка, професор по сензорна и поведенческа биология, ръководител на лабораторията по Сензорна и поведенческа екология на пчелите към университета "Куин Мери" в Лондон. Няма как да знаем дали и самите пчели не са дийпфейк. Но ако приемем, че видеото е автентично?

"Според мен най-верояният сценарий е, че двете пчели са станали независимо една от друга "потребители на Фанта", преди видеото да бъде заснето - най-вероятно покрай изхвърлените бутилки в района - обяснява Читка. - Интересното в случая е, че те, изглежда, въртят капачката в правилната посока. Пчелите определено могат да усвоят подобна техника, но обикновено това се случва посредством множество възможности за научаване. Това не се случва спонтанно и изведнъж. Не знам дали наблюдателят е дал множество шансове на пчелите да научат този трик, макар че това е малко вероятно."