В днешно време човек не може да избегне растителните напитки. Те са не само супер вкусни, но също така разнообразни и имат безброй приложения. Овес, соя, бадеми или грах (напоследък граховата напитка стана много модерна. PRINCESS AND THE PEA е първата алтернатива на кравето мляко в Европа на грахова основа – богата на протеини, веган и антиалергична)  – изборът е огромен и като че ли расте с всеки ден. При това различните видове не биха могли да бъдат по-различни! От стипчив до сладникав, помислено е за всеки вкус. Независимо дали сутрин  ще залеете с напитката  мюслито си, ще я добавите към кафето или ще приготвите с нея десерт – тя е подходяща за всяка цел. Спокойно може да я смесите дори с капучиното или макиатото си!

Въпреки че в разговорния език наричаме растителните напитки „овесено мляко“ или „соево мляко“, правилното название е напитка. И за това си има причина: понятието „мляко“ е подвеждащо и освен това е защитено от закона. Може да се използва само за млякото на крави, овце или кобили, като единственото изключение е кокосовото мляко. В производството на растителни напитки се влагат например овес, ориз, соеви зърна или бадеми, които придават специфичния им вкус – в интерес на истината по вид и консистенция те много приличат на кравето мляко. 

Тук сме обобщили за вас кои напитки за каква цел са най-подходящи, какви предимства крият отделните варианти и по какво да ги различавате.

Соя

Приложението на соевите напитки навярно е най-многообразно, защото може да се добавят към всяко ястие или питие. Освен това се предлагат с различен вкус, като например ванилия или шоколад. Тъй като соята се числи към бобовите растения, соевата напитка съдържа толкова белтъчини, колкото и кравето мляко, но по-малко мазнини. Пълноценният растителен протеин се грижи за плътна кремообразна пяна в любимото ви кафе. Дали ще я добавите към мюслито или смутито или ще я използвате за готвене и печене – соевата напитка е универсална.

Овес

Овесената напитка често има сладникав до леко житен вкус. Естествената сладост възниква при производството й и по-точно при ферментацията на съдържащата се в овеса скорбяла. Като всички останали растителни напитки тя също не включва лактоза и млечни белтъци. При глутенова непоносимост обаче трябва да изберете овесена напитка без съдържание на глутен.  Подходяща е за готвене и печене и особено за заливка на мюслито. Във всеки случай овесените напитки не се разпенват достатъчно, защото като зърнена култура овесът е по-беден на белтъчини. Ако ви се пие овесено лате, най-добре да си го приготвите със специална бариста овесена напитка.