Светът е изгубил над 1/4 от насекомите си през последните 30 години. Това показва ново проучване на "Сайънс".

Със скорост малко под процент на година изчезват пчелите и други опрашители, които са от решаващо значение за осигуряването на храна на пеперудите. „Това е по-малък спад на популацията, отколкото е установено от някои по-малки локализирани проучвания, предизвикали страхове от т. нар. „апокалипсис на насекоми“, пише БГНЕС. Но то все още е „ужасно тревожно", каза ентомологът Роел ван Клинк от германския Център за интегративна биология, водещ автор на изследването.

„Спадът в броя на насекомите на сушата продължава", посочва експертът по пеперуди от Мичиганския университет Ник Хадад. „Продължаващото намаляване на сушата с тази скорост ще бъде катастрофално за екологичните системи и за хората. Насекомите са опрашители, естествени врагове на вредители, разградители и освен това са от решаващо значение за функционирането на всички земни екосистеми“, каза още той.

Намаляването на насекомите е най-лошо в Северна Америка, особено в Средния Запад, и в някои части на Европа, но спадът изглежда се изравнява в САЩ през последните години, се казва в проучването, което събра по-ранни изследвания на повече от 10 000 вида с данни от 1676 места.

Средният Запад губи 4% от насекомите си годишно. „Големите глобални загуби изглежда са около градските и крайградските райони и културите, където бръмбарите губят храната и местообитанието си“, заяви Ван Клинк.

Ентомологът от университета в Делауеър Дъглас Талами, заяви, че ако се разходим из Средния Запад, където трябва да има много пеперуди и други насекоми, ще видим само жито и соя и пустиня по отношение на насекоми.

Някои външни учени казват, че резултатите имат смисъл, но се притесняват, че в проучването липсват изследвания и данни от някои големи области, като тропиците и Африка.