Може да сте ги виждали на живо или на снимка, защото са много популярни, но знаете ли на кого принадлежат тези четири каменни лица, изсечени в планината Ръшмор?

Планината е възвишение в Южна Дакота и може да се каже, че е единствено по рода си в света. Тя символизира първите 130 години от историята на САЩ.

Там се намира Националният паметник на Америка „Mount Rushmore National Memorial“. Паметникът изобразява лицата на четиримата американски президенти, които до 1941 година са допринесли особено много за страната по отношение на опазването й и разширяване на територията:

Джордж Вашингтон,

Томас Джеферсън,

Теодор Рузвелт,

Ейбрахам Линкълн.

Особеното тук се крие във факта, че четирите глави са изсечени в самите скали на планината – единствени по рода си в света.

През 1927 година скулпторът Гитзи Борглам започва начинанието, подкрепян от 400 помощници. В по-голямата си част планината се състои от гранит, а близо 90 % от невероятния монумент са изваяни с помощта на динамитни взривове. Детайлите по лицата на президентите са оформени с пневматичен чук. Въпреки изключително опасните условия на труд на работниците, които се налагало непрекъснато да се спускат надолу по скалите, вързани със стоманени въжета, за 14-те години строителни и скулптурни дейности няма нито един смъртен случай.

Цялостният план на скулптора обаче така и не е изпълнен. Предвиждало се президентите да се изваят от главата до кръста в скалите, но работата е прекратена заради внезапната смърт на Борглам през 1941 година. Синът му продължава работата, която обаче е преустановена поради липса на средства. Причината е, че парите са пренасочени към ресурсите за Втората световна война.

Целият мемориален комплекс „Планината Ръшмор“ е изграден с първоначална цел да се привлече по-голям брой туристи към Блек Хилс. Мисията е изпълнена успешно. През 2004 година мемориалът се е радвал на над 2 милиона посетители.