Не е приятно да мислим за „лошите“ неща и обикновено гледаме да ги изхвърлим от съзнанието си или просто да ги изтикаме някъде назад в ума си. Едно от тези неща е темата за опазване на екологичната среда. Само че по един или друг начин природата ни напомня, че не можем да продължаваме да живеем толкова безразсъдно и егоистично.

Ето някои прости и обикновени неща, които могат спокойно да спрат да се практикуват, за да удължим живота на планетата ни.

1. Производство на храна, която не се консумира

Според Организацията за прехрана и земеделие на ООН всяка трета от храната, която се произвежда за консумация на хората (близо 1,3 милиарда тона), се прахосва всяка година. За производството на подобно количество храна, се унищожават милиони растения и дървета по целия свят.

2. Пътешествие с круизен кораб

Ваканция с круиз звучи примамващо. Круизните кораби са истински плаващи градове. Това означава, че носят със себе си и подобен на един индустриален град товар. Проучванията сочат, че качеството на въздуха на палубата на кораба може да се сравни с това в най-замърсените градове в света. Тези кораби също изхвърлят боклук, гориво и канална вода директно в океана.

3. Твърде много дрехи

Знаете ли, че текстилната индустрия се нарежда на второ място по замърсяване на водата. Въглеродният отпечатък на модната индустрия е по-висок от този на самолетния и морския транспорт, взети заедно, твърдят от Business Insider. Освен това непрекъснато замърсява океаните с микропластмаса. Количеството памук, необходимо за производството на една риза например, изисква около 2700 литра вода. Това се равнява на количеството вода, което човек пие за 2 години и половина. И ако досега модната индустрия е отговорна за 10% от отделянето на въглеродния отпечатък, то от фондация Ellen MacArthur алармират, че до 2050 година той може да нарасне до 26%.

4. Пускане на водата в тоалетната

Всъщност не е задължително да пускате водата в тоалетната след всяко пишкане. Изследване от далечната 1999 г. установява, че тази дейност представлява около 27% от ежедневната консумация на вода в затворени помещения на човек: за сравнение прането обхваща 22%, а вземането на душ - 17%.