Съществуват повече от 400 вида морски богомолки по света, повечето от които живеят в субтропичните и тропически води. А конкретно морската богомолка (или още ракът богомолка) очарова открай време учените с изключителните си умения и таланти.

Например хората не сме способни да виждаме ултравиолетовата и инфрачервената светлина. За разлика от нас обаче ракът богомолка има тази удивителна способност. Силно изпъкналите му очи се състоят от хиляди лещи, с които може да вижда не един, не два, а цели три образа едновременно с всяко око. По този начин може да дебне за плячката си в шест различни посоки.

Морската богомолка има цели 16 различни типа фоторецептори, 12 от които отговарят за цветното зрение в червения и ултравиолетовия диапазон. За сравнение човекът има само 3 типа светочувствителни клетки. Това го прави горд притежател на най-добре развитата зрителна система сред ракообразните.

Това природно чудо има и други интересни таланти – например е истински майстор в маскирането. Променя цвета на тялото си в съответствие със заобикалящата го среда – ако например се намира сред зелени водорасли, той самият също се оцветява в зелено. Ако се намира на морското дъно, цветът му става светлокафяв – истински хамелеон.

Освен това ракът богомолка е и изключително силен. Клещите му са опасно оръжие, което може да троши като с чук черупките на охлюви и миди, както и стъклото на аквариума. Структурата им позволява на ракообразното да нанася мощни удари на враговете си със силата на 22-калибров куршум. Освен това е и хитрец - със същите тези щипки създават във водата малки мехурчета, които при спукването си зашеметяват другите малки животни.