Екоразрушението в определени райони на амазонските гори е толкова голямо, че повратната точка вече е достигната и те никога няма да могат да се възстановят. Това установява ново мащабно проучване на учени и представители на организации на местното население, цитирано от The Guardian.

"Не става дума за бъдещ сценарий, а за етап, който вече е настъпил в някои части на региона", посочват авторите на изследването. "В Бразилия и Боливия са концентрирани 90 на сто от комбинираното обезлесяване и деградация на гората. В резултат на това в двете страни вече се наблюдава установяване на савана".

Учени от организацията Амазонска мрежа за геореферирана социално-екологична информация (RAISG) са работили с координатора на Организациите на коренното население на страните от басейна на Амазонка (Coica), за да създадат Amazonia Against the Clock - едно от най-мащабните изследвания, което покрива всички девет държави, в които има амазонска гора.

Изследването установява, че само в две от тях - Суринам и Гвиан -, поне половината от дъждовната гора все още е непокътната.

Организациите на коренното население на Амазония призовава за сформирането на глобален пакт, който да предостави постоянна защита на 80 процента от района до 2025 г.

Целта представлява наистина сериозно предизвикателство, като се има предвид, че е останала едва 74 процента от оригиналната екваториална гора. Нужни са незабавни действия, които хем да предпазят останалата гора, хем да възстановят вече деградиралата земя и съответно – да се върнем до нива от порядъка на 80 процента.

„Трудно е, но е постижимо“, казва Алисия Гузман, учен от Еквадор и координатор на новия доклад. „Всичко зависи от участието на местните общества и хора, които живеят в гората. От него, и от дълга", който много от амазонските нации дължат на регионални правителства, международни финансови институции и дружества за частни капиталови инвестиции и който според Гузман трябва да бъде опростен.

Източник: The Guardian