Ново изследване открива, че ако световните емисии на парникови газове не намалеят драстично, до края на 21-ви век ще има само един град, който ще може да домакинства Зимните олимпийски игри. Тази новина идва на фона на факта, че сегашните игри в Пекин са първите, при които снегът е почти 100 процента изкуствен.

Проучването, публикувано в Current Issues in Tourism, разглежда данни за климата от 20-те години на 20-и век досега. То включва и модели, които разкриват потенциалното бъдещо изменение на климата.

„Изменението на климата променя географията на Зимните олимпийски игри и, за съжаление, ще попречи на някои градове, известни със зимните спортове, да бъдат домакини на събитието – казва Робърт Щайгър от Университета на Инсбруг в Австрия. – Повечето локации в Европа ще бъдат маргинални или ненадеждни до началото на 2050-а (дори ако емисиите бъдат ниски за в бъдеще).

Също така учените подканват спортистите да определят предпочитаните от тях условия за следните олимпийски спортове – ски алпийски дисциплини, ски северни дисциплини, ски свободен стил, ски скокове/северна комбинация и сноуборд (алпийски и свободен стил). Те трябва да оценят климатични условия (например мъгла, прясно натрупан сняг, химически обработен сняг, ледена повърхност, вятър) по скала от неприемливи до „идеални за върхови постижения, безопасност и честност“, както и най-подходящата температура за съревноваване в техния конкретен спорт (и коя биха счели за небезопасна и нечестна).

„Искахме да разберем кои климатични и снежни условия правят едно съревнование според самите атлети честно и безопасно – казва Натали Ноулс, бивша скиорка от Канада, която в момента кара своята докторантура. – А впоследствие да определим кои олимпийски домакини биха могли да предоставят тези условия за в бъдеще.“

Вероятността условията да са нечестни и небезопасни се увеличава във всички възможни бъдещи сценарии, открива проучването. Ако обаче се придържаме към Парижкото споразумение, ефектите ще бъдат значително по-малки.

„В едно бъдеще с ниски емисии, при които Парижкото споразумение се спазва успешно, само 13 от досегашните 21 домакини (всички в Северното полукълбо), ще бъдат подходящи за спортни съревнования през 50-те години на 21-ви век и 12 през 80-те години на 21-ви век“, пише екипът.

При сценарий с високо количество емисии броят на надеждните локации ще бъде сведен до 10 през 50-те години на 21-ви век и 8 през 80-те години на 21-ви век. „Прогнозата за Параолимпийските зимни игри, които се провеждат през март след Олимпийските, е още по-лоша“, допълват учените.

В един конкретен сценарий с високи емисии единственият град, който ще бъде подходящ за провеждането на Зимните олимпийски игри, е Сапоро в Япония.

В сценарий с високи емисии „до средата на века броят на надеждните домакини пада до 4 (Лейк Плесид, Лилехамер, Осло и Сапоро), а до края на века остава само една надеждна локация (Сапоро)“.

Основният въпрос с честността, повдигнат от атлетите, се отнася до качеството на снега (включително опасностите, породени от изкуствената снежна покривка), докато повечето съображения с безопасността са свързани с начина, по който по-високите температури засягат и атлетите, и снега.

Проучването открива, че 89 процента от атлетите, съревноваващи се в зимни спортове, вече са на мнение, че климатичната криза оказва влияние върху спортните условия, докато 93 процента се опасяват, че за в бъдеще тя ще се отрази отрицателно на техния спорт.

Източник: IFLScience