От подземна "гора" до впечатляващи орхидеи - британски учени от Кралските ботанически градини в Кю са открили 74 нови растения и 15 вида гъби през 2023 г., съобщи Би Би Си.  

Много от загадъчните видове са открити на необичайни места, като например на върха на вулкан или полепнали по скалите на Антарктида.

Новите находки се нуждаят от незабавна защита и поне една от тях вероятно вече е загубена, казват учените. Около три четвърти от неописаните растения са застрашени от изчезване, пише БТА. Първите десет вида, описани като нови за науката през 2023 г., напомнят за красотата и чудото на природния свят и същевременно са сериозно предупреждение за опасностите от загубата на биоразнообразие и изменението на климата, казват изследователите.

Даването на научно наименование на даден вид е първата стъпка към въвеждането на защитни мерки и проучването на потенциалните му приложения за човечеството, отбелязва старши ръководителят на изследването д-р Мартин Чийк.

"Искреното чувство на удивление, когато осъзнаеш, че си открил вид, който е напълно непознат на останалите учени по света и всъщност на всички останали хора на планетата, в много случаи е това, заради което си струва да се живее. Това е огромен стимул", казва изследователят.

Сред Топ 10 на откритията за 2023 г. на учените от Кралските ботанически градини са три нови вида антарктически гъби. 

Антарктида на практика е лишена от цъфтящи растения, но лишеи могат да се закрепят на малки площи от оголени скали.

От всички видове съществуващи гъби, открити не само в отдалечени и неизследвани райони, но и навсякъде по планетата, известните са едва 5-10 процента.

"Сред това невероятно разнообразие със сигурност ще открием нови източници на храна, лекарства и други полезни активни съединения, които могат да ни помогнат да намерим природосъобразни решения на някои от най-големите предизвикателства, пред които сме изправени днес", казва д-р Ракел Пино-Бодас, експерт по гъби в Кралските ботанически градини. 

Сред откритията е орхидея с впечатляващи яркочервени цветове, която вирее на върха на планината Нок - угаснал вулкан на индонезийския остров Вайгео.

Друго интересно откритие е палма, наречена Pinanga subterranea, която се среща на остров Борнео в Югоизточна Азия. Нейните яркочервени плодове и цветове до голяма степен са заровени под земята.  

В Мозамбик учените са попаднали на вероятно месоядното растение Crepidorhopalon droseroides от семейство Ментови. То привлича и улавя насекоми с помощта на лепкави власинки - и може да ги смила за храна, но не е свързано с други месоядни растения.

Учените вярват, че през следващите няколко години ще бъде научно доказано, че растението Crepidorhopalon droseroides наистина е месоядно. Ако бъде потвърдено, това ще бъде ново явление в еволюцията на този тип растения.

В Централна Африка, във високопланинската част на Ангола, под пясъците на Калахари, учените са открили два вида дървета, които живеят почти изцяло под земята. На повърхността се виждат само малки части от тях, като например цветовете.

Едното от дърветата, наречено Baphia arenicola или "растящо върху пясък", принадлежи към семейство Бобови и има бели цветове. Вторият вид, Cochlospermum adjanyae, е с яркожълти цветове.

На остров Мадагаскар е открит нов вид орхидея, оцелял благодарение на странна красива птица със син клюн, известна като шлемоноса ванга, която привлича посетителите. Местните поддържат горските масиви, които птицата обитава, като по този начин опазват местообитанието и на орхидеите с бледи полупрозрачни цветове.

Сред останалите открития са гъбички, които растат върху хранителни отпадъци в Южна Корея, подобно на теменужка цвете в Тайланд, индигово растение в Южна Африка.

Всяка година учените откриват средно около 2500 нови вида растения и 2500 нови вида гъби, като се предполага, че все още предстои 100 000 растения да бъдат официално идентифицирани. При гъбите цифрата е много по-висока.