1. Зелена лилия

Зелената лилия отговаря на два важни критерия, определящи трудността (леснината!) на отглеждането й. От една страна, не се нуждае от много вода, поради което не се налага да я поливате често. Дори издържа спокойно една-две седмици без никаква вода, понеже принадлежи към семейство Аспержови и следователно съхранява влагата в корените си. Освен това саксията със зелената лилия може да се постави както на сенчесто, така и на светло място. Необходимо е единствено да се избягва директното слънчево облъчване.

2. Аспарагова папрат

Както издава името й, аспараговата папрат също е растение от семейство Аспержови, поради което не е водолюбива. Препоръчително е пръстта в саксията да се напоява с вода и да се полива отново едва когато напълно изсъхне. Освен това растението обича въздуха и светлината, ала и в този случай трябва да се избягват преките слънчеви лъчи.

3. Кливия

Кливията обича светлината и прохладата, поради което е добре да се държи на шарена сянка. Тъй като много бързо привиква към мястото си, не бива да се мести. Добре дошло за всеки, който и без това не е имал такова намерение! Освен това през зимата изобщо не се нуждае от вода, а през останалата част от годината - от съвсем оскъдно количество.

4. Драцена

Драцената трябва да се държи на полусянка, тъй като обича светлината, но не и топлината. Затова мястото близо до парното или до прозореца не е подходящо. Предостатъчно е да поливате това стайно растение веднъж седмично. А през зимата дори веднъж на две седмици.

5. Сансевиера

Тъй като листата на сансевиерата са доста чувствителни към топлината и бързо изсъхват, не бива да излагате растението на пряка слънчева светлина. От друга страна, парното отопление не му пречи. Освен това издържа няколко седмици без вода. Не понася обаче подгизнала почва, поради което е за предпочитане да получава по-малко, отколкото повече вода.