Котките са удивителни същества и в това няма защо да ви убеждаваме. Имат си своите странности, както и своите предимства, които ги правят едни от най-предпочитаните домашни любимци.

Знаете ли обаче тези любопитни факти за четириногата топка пух?

1. Котките могат да разпознават гласа на стопанина си.

Определено различават много добре гласа на стопанина си от този на непознат. Така че когато й се карате, не мислете, че не ви чува. Познава дори интонацията ви, просто предпочита да ви игнорира.

2. Черната котка е на късмет.

Въпреки че на повечето места по света черната котка се асоциира с лош късмет, в някои държави е приемана за голям късмет. В Япония и Франция например биха се радвали, ако черна котка им мине път.

3. Мъркането продължава да бъде загадка.

Мъркането е сред най-отличителните черти на котките, само че учените все още не са съвсем наясно нито как го правят, нито защо. Вероятно се дължи на трептене на гласните струни. А що се отнася за причината, засега най-популярната версия е, че котките мъркат от удоволствие.

4. Не всички котки мразят водата.

Котките са всеизвестни с неприязънта си към водата, защото козината им не е пригодена за това и не може да ги предпази. Ако изкъпете котката, гледката ще е трагикомична, а животинчето ще съхне много дълго време. Котките от породата „турски ван“ обаче обожават да се мокрят и дори да плуват, защото тяхната козина е по-различна.

5. Котките не мяукат помежду си.

Забелязали ли сте, че котките мяукат само на хората? Една на друга биха си съскали или ръмжали, но никога мяукали. Изключения правят малките котенца, които мяукат на майка си.