Тези представители на паякообразните често присъстват в кошмарите на хората и особено на онези, които страдат от арахнофобия. Въпреки това паяците са изумителни създания, както става ясно от следните интересни факти за тях:

 1. Паяците са навсякъде!

Изследванията показват, че никога не се намирате по-далече от 3 метра от някой паяк. Но това не бива да ви тревожи – през повечето време тези животинки се крият в процепи и пролуки.

 2. Има много паяци

Паяците се срещат във всички възможни размери и форми. Всеки вид притежава собствена неповторима външност и индивидуални качества. В момента са известни около 30 000 различни вида паяци. Във всеки случай някои учени са на мнение, че предстои да бъдат открити още много.

3. Не всички ухапвания от паяци са смъртоносни

Ухапването от някои паяци може да застраши здравето, защото съдържа отрова. Но повечето паяци не биха ухапали човек. А ако все пак го направят, отровата им обикновено не е достатъчно силна, за да причини вреда.

4. Женските паяци имат ненаситен апетит

За съжаление това не е добра новина за мъжките екземпляри, защото някои видове женски изяждат партньора си по време на или след копулация. Знаете ли, че този сексуален канибализъм е вдъхновил името на един от най-отровните видове паяци – черна вдовица?  

5. Паяците обичат танца YMCA!

Сигурно си мислите, че се шегуваме, но е вярно! Така например пауновите паяци (Maratus volans) изпълняват като част от ритуала си за чифтосване танц, силно наподобяващ ритъма на популярното парче YMCA. Светлата окраска на коремчето им допринася за невероятния спектакъл, който е изключително забавен за наблюдение. Но ако танцът на мъжкия паяк не успее да впечатли придирчивата женска, тя ще се опита да го нападне, убие и дори изяде!