Чай, кафе, вино и домати оцветяват зъбите, предупреждават британски стоматолози
Оцветяващите съединения, които се съдържат в доматите, чая, кафето, виното, плодовете и плодовите сокове, оказват най-силно влияние върху цвета на зъбния емайл, сочат данни от британски специалисти по естетична стоматология, цитирани от Daily Mail.
Киселините в храните правят емайла по-податлив на петна
Според д-р Хана Кинсела от Факултета по стоматология на Ливърпулския университет концентрацията на органични киселини във виното, доматите, плодовете и соковете е изключително висока.
Тези киселини разяждат зъбния емайл, като увеличават неговата порьозност и броя на микропукнатините и вдлъбнатините. В резултат, емайлът става по-възприемчив към оцветяващи вещества, които се прикрепват по-лесно и променят естествения цвят на зъбите.
Червеното вино и доматите – врагове на белите зъби
„Червеното вино и доматите съдържат пигменти като антоциани и танини, които се прикрепват бързо към порьозния емайл и водят до пожълтяване или потъмняване на зъбите“, обяснява д-р Кинсела.
Тя добавя, че антоцианите са естествени растителни пигменти, които придават червен, син или лилав цвят на плодовете и зеленчуците, а танините са вид полифеноли, които могат да оставят трайни петна върху зъбната повърхност.
Малини, боровинки, чай и кафе също водят до потъмняване
Освен виното и доматите, силно оцветяващи вещества се съдържат и в малините, боровинките, чая и кафето.
Д-р Кинсела предупреждава, че ежедневната консумация на тези напитки и плодове може постепенно да промени естествения бял оттенък на зъбите, особено ако емайлът вече е изтънен или повреден.
Соковете – двойна заплаха за емайла
Стоматоложката препоръчва на хората, които държат на здравето и белотата на зъбите си, да ограничат приема на плодови сокове, особено от червени и тъмни плодове.
„Освен че съдържат киселини, тези напитки често са богати и на захари, които подхранват бактериите в устната кухина. Те от своя страна отделят киселини, които разрушават емайла и улесняват по-нататъшното оцветяване на зъбите“, пояснява д-р Кинсела.
Танините в чая и кафето променят цвета на зъбите
Чаят и кафето са особено богати на танини – полифеноли, които придават на растенията жълтеникав или кафяв оттенък.
Когато танините проникнат в зъбния емайл, те могат да го оцветят в зеленикав, сивкав или кафяв цвят, което води до неравномерен тон и петна по зъбите.
Как да намалим риска от оцветяване
Ако пълният отказ от чай и кафе е труден, д-р Кинсела предлага практично решение – добавяне на мляко към напитката.
Млякото съдържа калций и казеин, които се свързват с танините, намалявайки тяхната способност да полепват по зъбния емайл. Това помага да се сведе до минимум рискът от поява на петна и запазва по-светлия цвят на зъбите.
Заключение
Според британските специалисти цветът на зъбите е пряко повлиян от начина на хранене и напитките, които консумираме ежедневно. За да се запази здравият и естетичен вид на усмивката, стоматолозите съветват да се намали приемът на кисели и пигментирани храни, да се пие вода след консумация на кафе или вино, и да се спазва добра устна хигиена.













