Учени идентифицираха 4 различни характеристики на личността, които могат да демонстрират висок интелект и те се оказват толкова силни, че “предсказанията” им важат дори и за след цели 40 години. Ето ги:

  • Неутолимо любопитство
  • Активна фантазия
  • Чувствителност към емоции
  • Афинитет към красивото и изкуствата

Всички те са поотделно и заедно свързани с високата интелигентност. Но високият коефициент на интелигентност е може би все пак по-силно свързан специално с любопитството, защото интелектът създава силен когнитивен глад – желание да се мисли, да се разбират нещата и да се узнават нови неща.

С течение на годините високият интелект кара хората да продължат да изследват нови непознати дотогава области, за да успеят да задоволят този глад. Четирите характерни черти са част от това, което психолозите наричат обща черта на личността – отвореност към опита. Отвореността към опита е изключително силна и се потвърждава, като свързана с интелект дори когато се измери 40 години по-късно. Деца, които са били отворени към опита на възраст от 11 години са дори още по-отворени към опита когато са на 50 години.

Psy Blog