Името не подсказва особен вкус: земна череша. И вероятно никога не сте го чували. Но с малко генетични подобрения може скоро да се окаже по-популярен плод на рафтовете в големите супермаркети по света от плодове като ягодата, вярвате или не. Защото учени са използвали земната череша в опит да илюстрират с каква скорост технологията за генно редактиране КРИСП може да ускори опитомяването на диви плодове от природата. Оранжевите плодове, които са разпространени в Централна и Южна Америка, съвсем не са популярни сред фермерите и търговците от региона. Те не се отглеждат и не се търгуват.

Естествената еволюция, която би могла да превърне земната череша в култивиран плод със стойност за земеделието и хранителната промишленост, би отнела столетия и дори може би хилядолетия, преди да премахне нежеланите свойства на плода и да ги замести с подходящи за култивирано отглеждане. Но с технологията за генно редактиране този процес може да бъде сведен до просто няколко години.

Science Alert