Какво означава здравословно хранене? За всеки отговорът на този въпрос е различен, но за най-общо за здравословно хранене се смята консумацията на храни от различни групи, които да ни карат да се чувстваме добре, да имаме повече енергия, по-добро настроение и да поддържаме или подобряваме здравето си.

Здравословното хранене със сигурност не представлява строги диетични ограничения, които обещават бързи резултати за кратко време (пример е 90 дневната диета) или ви карат да се лишавате на 100% от храните, които обичате. Диета често се свързва с режим за сваляне на излишно тегло, но всъщност представлява храната, която консумираме в рамките на 24 часа, една седмица, един месец или друг период от време. Добрата диета е тази, която насърчава добро и оптимално здраве.

Трябва да включва няколко групи храни, защото една единствена група не може да предостави всичко, (протеин, въглехидрат, мазнини, фибри, витамин и минерали) от което един човешки организъм се нуждае.

Здравословно хранене, комбинирано с физическа активност се смята за най-безопасен и надежден начин дългосрочно да се понижи риска от болести и да се достигне или поддържа оптимално (здравословно) тегло.

Ако се чувствате претоварени от целия конфликт на мнения в интернет пространството, когато става въпрос за здравословно хранене и диети, то не сте сами. Изглежда, че зад всяко мнение, че храна или диета е добра и подходяща, седи поне още едно мнение, което твърди точно обратното.

С помощта на този наръчник за здравословно хранене ще можете да отстраните объркващите съвети, за да създадете вкусна, разнообразна и здравословна диета, която да е добра както за тялото, така и за ума ви.

Как да се храним здравословно?

За повечето хора, които нямат хранителни алергии, това може да случи като се наблегне на следните храни:

* Чисти меса (без кожа / с изрязани мазнини) – източници главно на протеин;

* Риба (като сьомга, пъстърва, херинга) – източници главно на протеин, ненаситени и омега 3 мазнини;

* Разнообразие от зеленчуци – източници на фибри, витамини и минерали;

* Пълнозърнести храни (като овесени ядки, кафяв ориз и див ориз, киноа) – източници главно на комплексни въглехидрати, витамини и минерали;

* Сурови ядки и семена (бадеми, лешници, фъстъци и лен, слънчоглед, елда) – източници главно на мазнини, витамини и минерали;

* Растителен протеин (като боб и леща) – източници главно на сложни въглехидрати, фибри и протеин;

* Ограничени количества плодове (защо е необходимо ограничение в плодовете?) – източници главно на фибри, витмаини и минерали;

* Ограничени количества млечни продукти. – източници на витамини, минерали и балансирано количество протеин, въглехидрат и мазнини.

Както може би забелязвате, когато една храна не е променена по състав изкуствено, тя не съдържа само протеини, само въглехидрати или само мазнини. Смята се, че това е и една от причините тези храни да действат толкова добре върху организма ни и да позволяват положителни здравословни промени, независимо какви са целите ни.

Една от многобройните ползи на непреработените храни е, че доставяйки различни по вид макро и микронутриенти (витамини и минерали) се забавя покачването на кръвната захар (обикновено се наблюдава при консумация на силно преработените храни). А самото редовно повишаване на кръвна захар, от своя страна, се свързва със складиране на мазнини и покачване на излишно тегло, бърз спад на енергия и тонус след хранене, риск от болести като диабет и др.