Здравословният начин на живот неутрализира с над 60% ефектите на гените, които съкращават живота, сочи нов анализ на няколко големи дългосрочни проучвания, цитиран от ЮПИ.

Резултатите са публикувани онлайн тази седмица в BMJ Evidence Based Medicine.

„Проучването изследва съвместното въздействие на начина на живот и генетичните фактори върху продължителността на човешкия живот“, казва една от авторите, д-р Сифън У, декан на Факултета по обществено здраве и вицепрезидент на Втора болница на Медицинския факултет на Университета в Чжъдзян в Китай.

Неблагоприятният начин на живот е свързан със 78% по-висок риск от смърт, независимо от генетичните фактори. Но благоприятният начин на живот потенциално би могъл да намали генетичния риск от преждевременна смърт с приблизително 62%, казва д-р У, която е и директор на Националния институт за данните в здравеопазването и медицината към Университета в Чжъдзян.

„Придържането към здравословен начин на живот би могло значително да отслаби намаляването на продължителността на живота при хората с генетична предразположеност към по-кратък живот“, каза тя.

Най-голямата опасност се отнасяла за участниците с генетична предразположеност към кратка продължителност на живота и едновременно с това с неблагоприятен начин на живот, пише БТА. При тях рискът от смърт е два пъти по-голям в сравнение с тези с генетична предразположеност към дълга продължителност на живота и благоприятен начин на живот, отбелязват изследователите.

Въпреки това те посочват, че при хората с висока генетична предразположеност към кратък живот рискът от смърт все още е с 21% по-висок в сравнение с тези с нисък генетичен риск - независимо от начина им на живот.

Проучването идентифицира оптимална комбинация от четири фактора, свързани с начина на живот - липса на тютюнопушене, редовна физическа активност, достатъчна продължителност на съня и здравословна диета. Комбинацията от тях неизменно води до удължаване на човешкия живот.

Въпреки това „е доста забележително, че четирите фактора, подчертани от китайския екип, и свързани със здравословния начин на живот, не включват консумацията на алкохол, която можеше да се очаква да бъде сред водещите фактори“, изненадва се Марк Гърстийн, професор по биомедицинска информатика и наука за данните във Факултета по медицина в Йейл.

Изследователите отбелязват, че при здравословен начин на живот хората с висок генетичен риск от съкращаване на живота могат да удължат продължителността на живота си с почти 5 1/2 години на 40-годишна възраст.

„Като се има предвид, че поведенческите навици в начина на живот обикновено се развиват преди средната възраст, прилагането на ефективни интервенции в областта на общественото здраве е от доста голямо значение за лицата с висок генетичен риск. Те могат да удължат продължителността на живота си, ако предприемат мерки преди формирането на фиксиран начин на живот“, казва д-р У.

Въз основа на резултатите от проучването най-добре е „да се съсредоточите върху изграждането и спазването на здравословни навици, независимо какво казват гените ви“, добави тя и препоръча на хората „да се стремят да включат тези фактори на начина на живот в ежедневието си, за да насърчат дълголетието и цялостното благополучие“.

Изследователите са прегледали данните на 353 742 възрастни, включени в Биобанката на Великобритания между 2006 и 2010 г., чието здравословно състояние е било проследявано до 2021 г. По време на средния период на проследяване от почти 13 години 24 239 участници са починали.

Авторите на проучването признават различни ограничения на своите констатации. Например те са оценявали начина на живот само в един момент от време, а изборът на начин на живот се различава в зависимост от възрастта. Освен това всички участници са били от европейски произход, което може да ограничи обобщаването на резултатите.