Загубата на обоняние е ранен признак за деменция

11 септември 2018 г., 21:28
1001

Нашите резултати показват, че усещането за миризма е тясно свързано с мозъчната функция и здравето. Снимка: wavebreakmedia / Shutterstock

Една специална област от мозъка е първата, която бива поразена от деменцията, откриха в ново изследване учени. Загубата на обоняние трябва да се приема като симптом за вероятно развиване на деменция в бъдеще, показват резултатите.

Почти всички участници в изследването, които не са успели да идентифицират някоя от често срещани миризми, са развили деменция в следващите пет години.Тези, които не са успели да назоват 4 от 5 обичайни аромати, са били с два пъти по-висок риск да развият деменция в следващите години.

“Нашите резултати показват, че усещането за миризма е тясно свързано с мозъчната функция и здравето”, коментира проф. Пинто, който е водел изследването. “Загубата на обоняние е силен сигнал, че нещо не е наред и са налице значителни увреждания.”

“Дори и най-простия тест за обоняние може да даде бърз и евтин начин на диагностициране на хора с висок потенциален риск от развиване на деменция”, допълва той. “Причината е, че регионът в мозъка, който отговаря за обонянието, е един от първите, който се засяга от деменцията”.

Тестът, който са използвали учените върху почти 3000 участници на възраст между 57 и 85 години, е бил стандартен инструмент за целта, наречен “пръчици за мирисане”. Оказало се, че 78,1% от участниците са успели да идентифицират 4 от 5-те миризми в теста.

“Резултатите не са окончателни и има да се извърши още много работа. Но това, с което те са полезни е, че вече можем бързо и лесно да определим рисковите пациенти и да ги включим в превантивно лечение”, завършва проф. Пинто.

Psy Blog

Коментари