Спомняте ли си как в "Марсианецът" самотният астронавт Мат Деймън превръщаше водородно гориво във вода. Е, сега учените откриха материал, който лесно може да обърне този процес наобратно.

Изследователи от американската изследователска лаборатория работили по изключително здрава алуминиева сплав, когато се натъкнали на нещо наистина изненадващо. По време на тестовете излятата върху сплавта вода започнала да прави мехурчета и да отделя водород.

Това е много необичайна реакция. Обикновено, когато алуминият е изложен на вода, той оксидира и създава защитна бариера пред последващи реакции. Но в този случай реакцията, която е произвеждала водород, просто е продължила, като е демонстрирала, че е напълно възможно да се създаде мобилен и икономически изгоден източник на водород. Той може да послужи за захранване на водородни горивни клетки и да намери приложение и на други места.

Това напълно неочаквано откритие може да възобнови позамрялата индустрия, която разработва водородни горива. А алуминият, който ще може да реагира с водата по постоянен начин, ще може да произвежда водород при нужда. 

Източник: Science Alert