Ако имате навика да започвате деня си, като отваряте широко прозореца, за да поемете глътка свеж въздух, вероятно ще преосмислите практиката си, знаейки, че от небето постоянно се изсипва "дъжд" от вируси и бактерии, пишат в. "Дейли експрес" и "Ню Йорк пост", позовавайки се на канадско изследване.

Проучването, публикувано в сп. "International Society for Microbial Ecology", показва, че земната атмосфера постоянно "транспортира" микроорганизми по цялата планета. Милиарди вируси и бактерии се изтласкват нагоре от ветровете в морски пръски или почвени прашинки и се носят из въздуха на хиляди километри, преди отново да се "стоварят" върху когото или каквото се намира на повърхността, най-често под формата на дъжд или облаци прах.

"Всеки ден над 800 милиона вируси се отлагат на квадратен метър в тропосферата - най-долния атмосферен слой. Това прави по 25 вируса на глава от населението на Канада. Преди 20 години започнахме да откриваме генетично сходни вируси в коренно различни среди по цял свят. Обясняваме си го с атмосферното им "пътуване", казва Къртис Сътъл от университета на Британска Колумбия.

Експертите успокояват, че не всички вируси, които се носят над главите ни и падат върху тях или наоколо ни, са "лоши". По-голямата част от тях не са в състояние да атакуват човешките клетки или просто "идват и си отиват". Колкото да бактериите, специалистите напомнят, че човешкото тяло е рай за всякакви типове, с които съжителства "мирно". Смята се, че тялото приютява до 100 трилиона бактериални клетки, без повечето от които човек не може да живее.

Източник: Мениджър Нюз