Учените са изобретили умен нов материал, който може да се връща към стотици запаметени форми за секунди, пише IDG. Полимерите, които помнят определена форма и могат да се връщат към не при определени условия (например електрически поток или температура), сякаш са навсякъде в последните дни. Тези материали обаче могат да помнят една или две форми в най-добрия случай.

Изследователи от Университета Жейджанг в Ханджоу обаче се отвели тази технология на съвсем друго ниво. Те са разработили въглероден полимер, който при температури под 70 градуса е еластичен – тоест може да бъде деформиран по избор. Веднага щом бъде загрят отново, той се връща към запаметената си форма. Ако обаче температурата бъде увеличена още – до над 130 градуса, самата памет на полимера може да бъде променена. На практика това значи, че могат да бъдат задавани множество параметри на формата и да бъдат запазвани на различни степени от температурния диапазон.

Лабораторните тестове показват, че материалът може да преминава през стотици форми многократно, без това да води до умора или дефекти в него. Изследователите, които са публикували откритията си в тазседмичното Science Advances, предполагат, че новият материал може да бъде използван за проектирането на специализирани медицински устройства.