Учени разработват кондоми от графен

29 юли 2017 г., 23:00
1101

photofriday /  Shutterstock

От момента, в който беше открит през 2004 г. графенът се прочу като новият материал-чудо, от който се очаква да революционизира цели индустрии – от електрониката до медицината и от фотоволтаичните клетки до батериите.

Неговите почти магически качества се дължат предимно на факта, че той представлява слой от графит с дебелина от един атом. Той е един милион пъти по-тънък от човешки косъм, но в същото време е по-здрав и от диамант. Освен това материалът е почти прозрачен и е отличен проводник на топлина и електричество.

През последните години чухме много новини за създаването на всевъзможни неща от графен, подкрепени с над 7500 регистрирани патента в цял свят. Наскоро обаче чудодейният материал премина в ново измерение на полезност. Преди време изследователски екип от Университета на Манчестър (в Обединеното кралство) получи финансиране от 100 хил. долара за разработката на кондоми от графен. Според научния ръководител Д-р Аравинд Виджайарагаван насоката на работа ще бъде създаването на композитен материал от графен и латекс. Авангардния проект е сред общо 11 разработки за създаването на „кондома на бъдещето”,  финансирани от фондацията на най-известния филантроп в света Бил Гейтс.

Словосъчетанието „кондом от графен” изглежда парадоксално само на пръв поглед. В крайна сметка науката не познава по-здрав и по-тънък материал от графена. А в света на презервативите, по очевидни причини е най-важна именно комбинацията от тънкост и здравина.

Въпреки средношколското  хихикане, което често се чува при споменаването на думата „кондом” (или на българската „презерватив”) въпросните малки латексови неща с голяма степен на вероятност са спасили милиони човешки животи. Именно с това е свързана и авангардната идея на „Фондация Бил и Мелинда Гейтс”. Ако добрият стар кондом бъде подобрен така, че да бъде по-удобен и по-безопасен за употреба, той вероятно ще бъде използван от много повече хора и ще спаси още повече животи.

„Кондомът на бъдещето” е насочен най-вече към развиващите се страни, в които има ужасяваща епидемия от СПИН и други сексуално предавани болести. При това обаче е ясно, че евентуалното създаване на кондоми от графен ще бъде значителен принос за доброто на целокупното човечество.

Освен всичко друго тези „протектори” ще бъдат най-убедителното доказателство за значението на науката. Това вероятно ще бъде първото фундаментално изобретение, декорирано с Нобелова награда, което става толкова интимна част от живота ни. 

Ключови думи:
Коментари