От момента, в който беше открит през 2004 г. графенът се прочу като новият материал-чудо, от който се очаква да революционизира цели индустрии – от електрониката до медицината и от фотоволтаичните клетки до батериите.

Неговите почти магически качества се дължат предимно на факта, че той представлява слой от графит с дебелина от един атом. Той е един милион пъти по-тънък от човешки косъм, но в същото време е по-здрав и от диамант. Освен това материалът е почти прозрачен и е отличен проводник на топлина и електричество.

През последните години чухме много новини за създаването на всевъзможни неща от графен, подкрепени с над 7500 регистрирани патента в цял свят. Наскоро обаче чудодейният материал премина в ново измерение на полезност. Преди време изследователски екип от Университета на Манчестър (в Обединеното кралство) получи финансиране от 100 хил. долара за разработката на кондоми от графен. Според научния ръководител Д-р Аравинд Виджайарагаван насоката на работа ще бъде създаването на композитен материал от графен и латекс. Авангардния проект е сред общо 11 разработки за създаването на „кондома на бъдещето”,  финансирани от фондацията на най-известния филантроп в света Бил Гейтс.

Словосъчетанието „кондом от графен” изглежда парадоксално само на пръв поглед. В крайна сметка науката не познава по-здрав и по-тънък материал от графена. А в света на презервативите, по очевидни причини е най-важна именно комбинацията от тънкост и здравина.