Два различни научни екипа съобщиха, че са превърнали клетки от кожата на мишки и плъхове в мозъчни клетки от типа, който бива нарушен при заболявания като множествена склероза и церебрална парализа, пише Popular Science.

"Взимаме клетка, която е достъпна и в голямо количество, и напълно променяме нейната идентичност, за да стане ценна за клетъчната терапия", казва Пол Тезар, от университета "Уестърн Ризърв" в Охайо, САЩ. "Това е клетъчна алхимия", заявява той.

Типът клетка, която учените правят, е неразвита версия на олигодендроцит.

Олигодендроцитите обвиват нервните влакна в мозъка и гръбначния стълб в защитна обвивка, известна като миелин. При определени заболявания хората губят тази обвивка или претърпяват нарушения в нея, които могат да доведат до тежки симптоми, като например загуба на контрол върху движенията на ръцете и краката.

Новите изследвания, и двете публикувани на 15 април в сп. Nature Biotechnology, правят стъпка напред, като трансформират кожни клетки в олигодендрити. И двата екипа, от "Уестърн Ризърв" и от Станфордския университет в Калифорния откриват три гена, които са ключови за промяната на идентичността на кожните клетки. Два от тях са еднакви и в двете изследвания, но третият е различен. И двата екипа получават олигодендроцити, способни да създават защитни миелинови обвивки в мозъка на гризачите - те функционират така, както в здрава нервна система.