В експеримент, целящ да разреши загадката на квантовата гравитация, датски учени от института "Нилс Бор" към университета на Копенхаген са "заложили капани" за неутрино на Южния полюс, съобщава сайтът на учебното заведение. 

За целите на изследването специалистите са постави няколко хиляди сензора в близост до полюса. "Ловът" на неутрино ще им помогне да установят дали на Земята съществува квантова гравитация. 

"Ако, както смятаме, квантовата гравитация наистина съществува, това ще ни позволи да обединим двата свята в сегашната физика, пише БТА. Днес класическата физика описва явленията в нашата обичайна среда, като например гравитацията, докато атомният свят може да бъде описан само с помощта на квантовата механика. Съгласуването на квантовата теория с гравитацията остава едно от основните предизвикателства на фундаменталната физика", пишат изследователите в сп. "Нейчър физикс".

Тъй като няма електрически заряд и почти никаква маса, неутриното не се влияе от електромагнитните и силните ядрени взаимодействия. Това позволява на частицата да пътува милиарди светлинни години през Вселената в първоначалното си състояние.

Ключовият въпрос е дали свойствата на неутриното действително се запазват при пътуването на големи разстояния или все пак настъпват незначителни изменения.

Учените смятат, че дори малки промени в характеристиките на тези неуловими частици могат да ги насочат към съществуването на квантова гравитация. Само бъдещи експерименти обаче могат да потвърдят или опровергаят тази теория.