Учени установиха, че хората, които имат по-слаба реакция на организма срещу стреса, имат също и по-ниски нива на холестерол, които традиционно са свързани с по-доброто здравословно състояние. Високият холестерол може да доведе до сърдечно-съдови заболявания и до други здравословни проблеми. Екипът от учени, направил откритието, е изследвал 199 доброволци на средна възраст, мъже и жени, на които им е бил даван стрес-тест и които са били проследявани след това в продължение на три години. Резултатите са показали, че онези от участниците, които са реагирали най-добре на стреса, са имали много по-нисък риск от развиването на клинично високи нива от холестерол.

Връзката между стреса и холестерола все още не е достатъчно добре разбрана. Една от водещите за момента теории е, че вероятно стресът стимулира тялото да произвежда повече енергия. А в отговор на това черният дроб започва да произвежда повече от веществото LDL, което пренася холестерол. Вероятно стресът намалява способността на тялото да се очиства от мазнините и това стимулира допълнително възпалителните процеси.

“Онези от хората, които реагират на стресовите ситуации в живота с натрупването на повече холестерол са обикновено и онези хора, които реагират по-бурно на емоционалните ситуации в живота”, коментира професор Ендрю Стептоу, водещият учен на екипа.

Psy Blog