Има храни, които ефективно се борят с процесите на стареене, като ги забавят и ни карат да се чувстваме млади, свежи и красиви. Експертна международна група диетолози обяви актуален списък на подмладяващите храни, пише Мениджър Нюз.

Сред тях, на първо място е поставено АВОКАДОТО, което е богато на мононенаситени мастни киселини. Те проникват през клетъчните мембрани и защитават клетките от вредното действие на свободните радикали. Общият положителен ефект е повишаване на жизнеспособността, изостряне на ума и подобряване на текстурата на кожата, казват специалистите.

 С изключително противостареещо действие е и подправката КУРКУМА. Тя съдържа пигменти, които повишават синтеза на естествените антиоксиданти като по този начин защитава клетките на мозъка и на кожата от увреждащото действие на свободните радикали, повишава способността за концентрация на ментално ниво и забавя образуването на бръчки.

Топ продукт от този списък са и прясно изцедените сокове от ЗЕЛЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ. Те осигуряват бързо усвояване на съдържащите се в тях полезни вещества като антиоксиданти, фитонутриенти, кислород, хлорофил, витамини и минерали.

Кафявите морски водорасли ХИДЖИКИ, които са традиционна храна в Япония също са сред хитовите продукти за младост и дълголетие. Те са богати на йод, който стимулира производството на хормона тироксин с определящо значение за бърз и качествен метаболизъм. Освен това 40% от състава на хиджики е специфичен вид целулоза, която подпомага регулирането на хормоните и детоксикацията на черния дроб.