Вече ви представихме пет от най-любопитните факти, които учените са открили за сънищата. Но това далеч не е всичко...

6. Мит: Сънуваме само по време на REM фазата съня

От 50-те години на 20.век насам се смята, че съновиденията се случват само по време на фазата на „бързите очни движения“, която съставлява 20 – 25 % от общото време за сън. 

Но днес учените поставят под въпрос тази идея.

Изледвания са открили, че когато будят хора по време на REM фазата, понякога те не съобщават за никакви сънища, а понякога разказват за сънища, когато са събудени по средата на не-REM сън. 

Въпреки че голямата част от сънищата протичат по време на REM фазата, има и сънища, които се случват извън нея. 

7. Хората навсякъде сънуват сходни неща

Проучване, обхващащо 50 000 разказа на сънища, проведено от Келвин Хол и колегите му, открива, че има невероятни прилики в начина, по който хората по света сънуват:

Сънищата обикновено са фантасмагорични – хора, места, събития и предмети се сливат един в друг.

Най-честата емоция, преживявана по време на сън, е тревожност, а отрицателните емоции са много по-разпространени от положителните. 

Голямото мнозинство от хората сънуват цветно – ако обаче сте гледали черно-бяла телевизия, докато растете, има по-голяма вероятност да сънувате черно-бяло. 

Само около 1 процент от сънищата са сексуални по природа, въпреки че този процент е по-висок при юношите. 

8. Какво означават сънищата?

Нищо. Поне аз лично не вярвам, че сънищата означават нещо, в смисъла, в който повечето хора разбират въпроса, пише Х от PsyBlog. 

Но аз съм част от малцинството, както показва изследване, според което 56% от американците приемат фройдистката интерпретация на сънищата, според която те разкриват дълбинни психологически истини за хората. 

Същото изследване сочи, че мнозинството от хората вярват, че сънищата им имат влияние върху живота наяве, понякога дори повече от подобна мисъл в будно състояние.

Явно сънищата значат много за хората – дори и да е само заради важността, която им приписват.

9. Записване на осъзнати сънища

Да запишеш какво се случва по време на сън е трудно. 

Може да се поставят хората в мозъчен скенер, докато спят и след това да разкажат какво са сънували – проблемът е, че те няма да знаят кога точно са го сънували. Затова е трудно да се съпоставят резултатите от компютърна томография с разказите за сънищата. 

Едно решение е да се използват доброволци, които сънуват осъзнати сънища. Тези хора са се тренирали да са наясно кога сънуват и същевременно могат да контролират сънищата си.

Скорошно изследване с хора, сънуващи осъзнато, показва значително припокриване между мозъчната активност по време на сън и тази в будно състояние.

10. Виждат ли слепите хора насън?

Това е един от въпросите, които незрящите най-често получават. Можете да видите отговора на Томи Едисън, известният радио водещ и „сляп филмов критик“ в това видео

Изследванията го подкрепят, като откриват, че хората, които никога не са виждали или са изгубили зрението си преди петгодишна възраст, не сънуват визуално. 

Източник: PsyBlog