Сексът има множество положителни физически и физиологически ефекти. Той намалява високото кръвно налягане, подобрява имунната система и спомага за по-добрия сън. Физическият акт на секса и оргазма отделя хормона окситоцин – т.нар. хормон на любовта, който е ключов за изграждането на доверие и формирането на връзки между хората. Съществува обаче и тъмна страна: понякога хората умират по време на или след секс. За щастие, това се случва изключително рядко – подобни случаи съставляват около 0,6 % от всички случаи на внезапна смърт.

Съществуват множество причини, поради които това може да се случи. Обикновено е следствие на физическата умора от сексуалната активност, както и от лекарства, например срещу еректилна дисфункция, от нелегални нароктици (кокаин), или и двете.

Рискът от внезапна сърдечна смърт се увеличава с възрастта. Съдебномедицинско проучване в Германия, извършено след настъпването на смърта при 32 000 случая на внезапна смърт в рамките на 33-годишен период, открива, че 0,2 процента от тях са настъпили по време на сексуална активност. Внезапната смърт се наблюдава най-често при мъже (на средна възраст 59 години) и най-честата причина е инфаркт. Изследвания, проведени върху внезапната сърдечна смърт и сексуалната активност в САЩ, Франция и Южна Корея показват сходни резултати.

Кокаинът може да увеличи риска от внезапната сърдечна смърт по време на секс. Източник: DedMityay / Shutterstock

Не само мъже на средна възраст

Наскоро обаче изследователи от лондонския университет „Сейнт Джордж“ откриват, че този феномен не се ограничава единствено до мъжете на средна възраст. Проучването, публикувано в JAMA Cardiology, разглежда внезапната сърдечна смърт при 6874 случая, постъпили в центъра за сърдечна патология в „Сейнт Джордж“ в периода януари 1994 – август 2020 г. От тях 17 (0,2%) настъпват по време или в рамките на един час след сексуалната активност. Средната възраст на починалите е 38 години, а жените съставляват 35% от случаите (стойност, която е доста по-висока спрямо предишните проучвания).

Тези смъртни случаи не са вследствие на инфаркт, както обикновено се случва при по-възрастните мъже. При половината от тях (53%) сърцето е нормално в структурно отношение. Внезапен анормален сърдечен ритъм, наречен внезапна аритмична смърт, е причината за смъртта. Дисекция на аортата е втората най-честа причина за смъртта (12%). Тя се причинява от разкъсването на най-вътрешния слой на аортата (интимата) или от кръвоизлив в средния ѝ слой (медията), в резултат на което той се разслоява под действието на повишеното налягане в съда. Резултатът е създаването на фалшиво (сляпо) пространство, в което започва да тече артериална кръв.

Останалите случаи са вследствие от структурни аномалии, като например кардиомиопатия (заболяване на сърдечния мускул, при което изпомпването на кръвта до останалите части на тялото се затруднява), или от рядка група генетични състояния, известни като каналопатии. При последните йонните канали, които отговарят за пропускането на натрия и калия към и от сърдечните клетки, не работят като хората. Промяната на нивата на натрий и калий в клетките може да повлияе на електрическия поток през сърдечния мускул и да промени начина, по който бие. Един променен сърдечен ритъм може да доведе до липса на кислород (микоардиална исхемия) и да предизвика внезапен сърдечен арест, при който сърцето просто престава да тупти.

Това ново изследване показва, че внезапният сърдечен арест при хората под 50-годишна възраст, е вследствие от синдром на внезапна аритмична смърт или кардиомиопатии. По-младите възрастни, диагностицирани с тези заболявания, трябва да поговорят със своя кардиолог за рисковете, свързани със сексуалната активност. Ниските случаи на смърт в тези изследвания обаче показва, че рискът е изключително нисък дори и при хората с придружаващи сърдечни заболявания.

Автор: Дейвид Гейз (David C. Gaze), старши лектор по химична патология в Университета в Уестминистър (University of Westminster).

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценза Creative Commons и преведена от Obekti.bg с любезното съгласие на нейния автор. Прочетете оригиналната статия тук.