Робот реши класическата загадка „Мъдреците на краля”, която служи за тест по себепознание, пише Мениджър Нюз.

Загадката гласи следното:

„Кралят повикал тримата най-мъдри мъже в страната, за да избере един от тях за свой съветник. Той поставил шапки на главите им, за да може всеки да вижда шапките на другите двама, но не и своята собствена. Шапките можели да бъдат бели или сини. Кралят уверил мъдреците, че поне един от тях носи синя шапка и че състезанието е справедливо и за тримата. На мъжете било напълно забранено да говорят помежду си. Който от мъдреците станел първи и кажел какъв цвят е шапката му, щял да бъде новият кралски съветник.”

Учени от Ransselaer Polytechnic Institute провели вариация на теста сред три робота. На два от тях било съобщено, че са получили „мълчаливо хапче”, което им пречи да говорят. След това всички три робота били попитани кой от тях все още може да говори.

Отначало никой от роботите не могъл да реши загадката и казал „Не знам”, но щом чул собствения си глас, един от тях отвърнал, „Извинете, вече знам!”

Учените разбрали, че преминаването на този прост тест далеч не значи, че машините „се изкачват по склоновете на съзнанието”, но лидерът на екипа Селмер Брингсйорд, казва, че решаването на всяка подобна загадка изгражда у роботите репертоар от умения, който ще ги направи много полезни за хората.

„Те се опитват да открият някой интересен философски проблем, а след това да създадат робот, който да го разреши”, казва Джон Сълинс, технологичен философ от Sonoma State University. „Тръгнали са в правилната посока”, добавя той.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.