Знаем, че прилепите и китовете използват ехолокация, за да намерят правилния си път. Наскоро пък научихме, че и ние, хората, също можем да визуализираме своето обкръжение, като издаваме определени звуци с устата.

В ново изследване са изложени детайлите на първото в света описание на човешка ехолокация, включително нейните акустически характеристики и пространствения обхват на звуците, издадени с уста.

“Разбирането на акустичните механизми ще ни помогне да разберем по-добре каква информация използва мозъка ни, за да ехолоцира”, обяснява Лор Талер от университета Дърам.

Въпреки че виждането на света чрез звук не е нещо, за което хората имаме естествена способност, изследванията показаха, че онези, които не виждат, могат да развият с практика сетива, подобни на тези на прилепите. Последните данни сочат, че не е необходимо хората да имат проблеми с виждането, за да се научат на ехолокация. Учените са установили, че и хора с нормално зрение могат да засекат размерите на виртуални стаи, като използват техниката на ехолокацията. 

Източник: Science Alert