Може да се твърди, че мутациите на коронавируса ще го водят към отслабване и по-малка агресия към човека. Следващите мутации най-вероятно ще са по-леки за прекарване. Това заяви пред БНР директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова. 

"За вълни не можем да говорим в момента. Не знаем как ще посрещнем есента, с какъв процент ваксинирано население", посочи проф. Петрова.

Относно индийския вариант на Covid-19 тя коментира, че засега не се очертава следваща вълна по никакъв начин, защото освен този един случай в България ние нямаме втори. "Околните страни – Гърция и Румъния, докладват непрекъснато цели геноми на индийския щам, а ние така и не успяхме да го докажем при втори пациент и според мен сме успели да го ограничим много успешно", добави тя. 

Според проф. Пенка Петрова заради леките симптоми на "Делта" варианта и заради факта, че заразява все по-млади хора, не можем да докажем индийския вариант у нас. "С тези симптоми – на хрема, главоболие и болки в гърлото никой не му обръща внимание като болен от коронавирус и дори може би не се правят тестове. Ние затова не можем да го открием в нашето население в момента. Младите хора просто смятат, че малко са настинали и го прекарват по най-лекия начин", поясни директорът на Института по микробиология към БАН. 

Проф. Петрова е на мнение, че страната ни е поръчала твърде много ваксини и припомни, че още когато е била обявена поръчаната бройка, учените са били скептични, че те ще бъдат използвани. "Нашето население позагуби интерес. Стана лято. Случаите намаляха", добави тя. 

Относно националното проучване на голяма верига частни лаборатории, че 43% то населението в България е имало досег с вируса, проф. Петрова изтъкна, че това е твърде оптимистично и няма доказателства, че е така.  

Източник: Мениджър Нюз