Свързват приема на популярно лекарство за кръвното с рака на белия дроб

04 февруари 2019 г., 18:32
1903

Снимка: David Smart / Shutterstock

Учени от Канада и Великобритания откриха връзка между приемането на често срещано лекарство за регулиране на кръвното налягане и рака на белия дроб. Имаме ли повод за притеснение?

Милиони хора по света пият ACE-инхибитори (или инхибитори на ангиотензин-конвертиращ ензим). Това са фармацевтични продукти, предназначени основно за лечението на артериална хипертония и прогресираща сърдечна недостатъчност. Те са изключително ефективни и страничните им ефекти често са незабележими.

Няколко скорошни изследвания потвърждават, че краткосрочният прием на ACE е безопасен за здравето. Как обаче стоят нещата при дългосрочния? Все още не разполагаме с достатъчно категорични данни.

Виж още: Смъртните врагове на сърцето

Някои проучвания, свързани с приема на ACE, откриват, че рискът от развиване на множество видове рак е доста по-висок от обикновеното. Други изследвания обаче отричат това. Подобни противоречиви резултати предизвикват голям дебат в медицинското общество. Една от страните смята, че статистките, показващи по-голям риск от рак, вероятно са вследствие от други фактори (като цялостно здравословно състояние и лош начин на живот). Другата обаче настоява, че данните са валидни и подкрепя твърденията си с няколко биологични изследвания, според които ACE може да предизвика натрупване на възпалителни молекули в дробовете, които принципно се асоциират с рак.

С надеждата да оценят по-прецизно риска от развиването на рак, изследователите от Канада и Великобритания проучват здравните данни от UK Clinical Practice Research Database (CPRD). Те подбират 992 061 пациенти (които са започнали нов режим на прием на лекарства за кръвното в периода от 1995 до 2015 г.) и проследяват здравното им състояние до края на изследването през декември 2016 г. (или до диагностицирането им с рак или тяхната смърт).

Изводът е следният – при хората, пиещи ACI, рискът от рак на белия дроб е около 14 процента по-висок в сравнение с тези, които приемат Ангиотензин-рецепторните блокери (ARB) - подходяща алтернатива за дългосрочно лечение на артериалната хипертония, чийто механизъм на работа е по-различен от ACI.

Данните обаче показват също така, че хората, които са пиели ACI по-малко от 5 години, не са били застрашени от рак на белия дроб. Оттук насетне картината се влошава. Пациентите, които са приемали лекарството между 5-10 години, са били изложени на 22 процента по-голям риск от рак. При тези с над 10 години прием на ACI рискът скача до 31 процента. Резултатите са публикувани в British Medical Journal.

„Въпреки че величините на наблюдаваните асоциации са скромни, ACI е едно от най-често предписваните лекарства – пишат авторите на изследването. – Съответно малките относителни ефекти биха могли да се преобразуват в големи абсолютни числа при пациенти, изложени на риск от рак на белия дроб. Като се има предвид какъв ефект би могло да има нашето изследване, е необходимо тези данни да се проверят и при други условия – най-вече сред пациенти, които са приемали ACE много по-дълго време.“

Виж още: 5 храни за здраво сърце

Не всички обаче са съгласни със заключенията в това изследване. В интервю пред Science Media Center Стивън Еванс – проф. по фармакоепидемиология заявява следното:

„Това изследване има няколко слаби страни, които поставят под въпрос наблюдаваните асоциации. Става дума за неадекватността на използваните данни и потенциалните пропуски в анализа.“

Еванс отбелязва, че най-големият проблем в случая е, че CRDP не е събирала достатъчно информация за това дали пациентите са пушели и по колко цигари са палели на ден. Рискът от рак на белия дроб при закоравелите пушачи например е двадесетократно по-висок. Нещо повече – „В почти всички случаи ACE намалява значително случаите на смърт от сърдечносъдови заболявания. А това – в дългосрочен план – означава, че сред потребителите на въпросното лекарство вероятно има и хора, които са изложени на по-висок риск от рак на белия дроб.“  
„Прибързано е да си вадим каквито и да било крайни заключения и да обсъждаме потенциалните последици за общественото здраве в тази конкретна ситуация.“, категоричен е Евънс.

Източник: iflscience

Ключови думи:
Коментари