Носовете биват най-различни форми и размериц всъщност, изследвайки начина, по който изглежда този достолепен орган, увечнал лицето ни, учените са успели да идентифицират 14 различни лицеви характеристики и да ги групират на базата на това доколко отличителни и различни са те, пише PopSci.

След задълбочени проучвания, учените са установили четири гена, които определят ширината и формата на човешкия нос. Тези гени могат да обяснят различията в размерите и формата на носовете сред различни популации хора. Учени от Лондонския университетски колеж изследвали геномите на 6000 латиноамериканци с различно потекло. Като сравнили геномите и формата на лицата им, учените изолирали 4 гена, които са "виновни" за размерите и формата на носа - DCHS2, RUNX2, GLI3 и PAX1. Бил идентифициран и генът EDAR, който е "виновен" за издадената напред брадичка.

Идентифицирането на гените може също да ни помогне да разберем какво се е объркало, за да се стигне до поява на лицеви аномалии. Получените резултати ще допринесат да се разбере защо и как са еволюирали лицеви особености. Учените са на мнение, че формата на носа е била повлияна от средата, в която са еволюирали ранни прадеди на човека

Неотдавна холандски учени откриха и гените, определящи формата на лицето.