Човешката кожа е един от основните източници на микроби по повърхностите на мебелите, техниката и на пода в офисите. Освен това в рамките на един град бактериите в различни сгради са еднакви, но в различните градове и колониите им са различни. Това твърдят микробиолози от Университета в Северна Аризона.

Учените събрали бактерии от девет офиса в три града – Флагстаф, Сан Диего и Торонто. Вземали проби от пода, тавана и стената заедно с парченца от местообитанието – малко боядисан гипсокартон, плочки или мокет. Използвали и датчици, за да следят условията в офиса – влажност, осветеност, температура.

Събирането на материал се повтаряло на всеки шест седмици през цялата година. Учените дешифрирали ДНК на микроорганизмит и установили, че на пода във всички случаи има повече бактерии. Обяснението е, че хората пренасят с обувките си бактерии и микроскопични гъби. Колониите в един град не се различавали, въпреки разнообразието от вентилационни системи.

Следващата стъпка на учените била да определят точния източник на микробите с проби от кожата, носа и устата, както и от фекалии на служителите в няколко офиса. Оказало се, че кожата определя 25-30% от микросредата по офисните повърхности. В същото време основен фактор за бактериалното разнообразие била околната среда.

Източник: Мениджър Нюз