Обичайните детски книжки за оцветяване в последно време придобиват все по-широка популярност и сред порасналите, пише Anews. Оцветяването за пълнолетни обаче има собствен термин и той е "оцветяване - антистрес", предава Мениджър Нюз.

Според статистиката, всеки пети студент може да прекара над тази дейност около половин час. Ако искате и вие да опитате тази арт терапия върху себе си, достатъчно е да си отпечатате модел от интернет или да си закупите тематични книга от книжарницата. Има вече голямо разнообразие от най-различни сложни модели, които да отнемат цялото ви внимание и да ви занимават дълго. Защото се оказа, че да се откъснете от тази дейност не е толкова лесно.

Психолозите казват, че оцветяването има много благоприятен ефект върху психическото състояние на човек. Като се започне с факта, че когато човек се занимава с работа, която изисква специално внимание, той забравя за външните дразнители, като по този начин се успокоява и се завърши с факта, че арт терапията помага за развитието на вниманието, точността и творчеството. Според проучване, оцветяване подобрява настроението на 23% от изследваните доброволци, успокоява 42%, помага за абстрахирането от проблеми при 18%, а 17% твърдят, че това ги отпуска. 

Също така в процеса на създаване на рисунката, важни се оказват и използваните цветове. Например черното подсказва за депресия, зеленото носи спокойствие, оранжевото и жълтото ще дадат човек чувство на радост, а синьото - на доверие. Преобладаването на червения цвят може да се покаже, че човекът е агресивно настроен.

За да се постигне максимална полза от арт терапията, трябва да подберете правилните цветове за вас и спокойните изображения на сърца, животни, цветя.