Липсата на физически упражнения е свързана с по-висок риск от смърт при COVID-19 или с прекарване на заболяването в тежката му форма, предава Франс прес. Агенцията цитира британско проучване, обхванало около 50 хиляди души.

Хората, които били с ниска физическа активност най-малко две години преди пандемията, по-често се налагало да бъдат хоспитализирани заради коронавируса. Представителите на тази група по-често попадали и в интензивните отделения и не успявали да се преборят с болестта. Като рисков фактор за изкарване на тежката форма на заболяването обездвижването е поставено на трето място след напредналата възраст и претърпяна трансплантация на органи, предава БТА. 

В сравнение с останалите рискови фактори като тютюнопушенето, затлъстяването, високото кръвно налягане, сърдечно-съдовите и раковите заболявания, ниската физическа активност се оказала с най-висока опасност при всички отчетени резултати, констатират учените.

Изследователите проучили здравните досиета и рисковите фактори на 48 400 пълнолетни граждани на САЩ, заразени с COVID-19 в периода януари-октомври 2020 г. Средната възраст на пациентите е била 47 години, около две трети били жени /62%/. Средно техният индекс на телесната маса бил 31, малко над прага на затлъстяването.

Повече от половината от участниците в изследването не са имали преди това заболявания от рода на диабета, на рака, на сърдечносъдовата система и на бъбреците. Около 20% са имали поне по един рисков фактор и около една трета - по два и повече.

Всички участници обявявали за своята физическа активност три пъти между март 2018 и март 2020 г.

Около 9% от хората с обездвижване се оказали хоспитализирани, а 2 процента починали с COVID-19.

Източник: Мениджър Нюз