Нека бъдем откровени – много от нас стоят в затворени пространства по цял ден, било то в офиса или вкъщи, гледайки сериали от сутрин до вечер. Казано иначе – излизаме навън твърде рядко. Какво ще стане обаче, ако спрем въобще да показваме носовете си на открито, пита ASAP Science?

На около 149 600 000 км от нас слънчевата светлина започва своя път от Слънцето, преминава през Слънчевата система и атмосферата на земята, и ако всичко върви по план – попада директно върху кожата ви. Чувството е готино, нали? Именно тази слънчева светлина предизвиква верижна реакция, която подпомага живота ви. Произвежда се „слънчевият витамин“ или витамин D.

Любопитен факт – част от холестерола, който приемате, се обработва и съхранява в кожата ви. Когато слънчевата светлина достигне кожата ви, тя модифицира този холестерол. Новата молекула се отправя към черния дроб през кръвоносните съдове, където отново претърпява промени. Накрая се озовава в бъбрека, където се активира биологично. Този „активиран витамин D" абсорбира калция от храната ви и съответно – спомага за растежа и заздравяването на костите. В известен смисъл – кожата изяжда слънчевата светлина, а тя развива костите ви. Може би в края на краищата не сме кой знае колко по-различни от растенията…

Без витамин D минерализацията на костите в тялото ви ще намалее. Това ще доведе до риск от остеопороза и ще отслаби имунната ви система. Нещо повече – според някои изследвания витамин D спомага за предотвратяването на рак, сърдечносъдови заболявания и депресия. Това обяснява защо хората, живеещи в страни с по-студен климат, са потиснати по-често.

Слънчевата светлина и витамин D не са единствените фактори, които влияят благотворно на тялото ви. Изследванията показват, че природата има благотворно влияние върху вашето психическо и физическо състояние. Нещо повече – когато сте навън в гората да речем, в мозъка се активират региони, свързани със стабилност, емпатия и любов.  От друга страна – докато се намирате в среда, изградена от човека, се задействат региони, асоциирани със страх и стрес.

На всичко отгоре ако сте в затворено помещение, най-вероятно седите. Признайте си – последно гледахте клипчета в YouTube с часове. По принцип подобно занимание звучи готино. Но много изследвания показват, че прекомерното седене увеличава риска от диабет тип 2 и кардиоваскуларни заболявания.

Друго проучване, проведено сред над 200 хил. души, е открило връзка между седенето и вероятността от смърт. С други думи – колкото повече седите, толкова по-вероятно е да умрете по-рано. Най-страшното в случая е, че тази зависимост не се влияе от физическата ви активност.