Мнозина предпочитат да слушат музика, докато тренират - защото така, физическата активност е по-приятна, а и темпото се поддържа по-лесно. Но не е само това – музиката реално повишава работоспособността. Под нейния ритъм, хората са способни по-лесно да понасят натоварване, отколкото в тишина. А също и да подобрят личното си време при спринтиране, установиха медицински специалисти от известната американска клиника за профилактика и активно дълголетие Мейо клиник.

До голяма степен, принос за „облекчаващия” натоварването ефект на музиката има отвличането на вниманието. Когато слуша музика, мозъкът не се концентрира изцяло върху усилията до изнемога в спортната зала. Но има и още няколко важни фактора. Например, синхронността. Когато движенията при спортуване съвпадат с музикалното темпо, губим по-малко време и сили за неефективни забавяния и ускорения.

Музиката също така увеличава честотата на т.нар. „поток на състоянието” – режим на работа на човешкия организъм, подобен на транс по време на медитация, при който, по време на тренировка всичко работи правилно и се повишава общата резултатност.

Източник: Popular Science / Мениджър Нюз