Често използвано лекарство може да крие ключ към дълголетието, поне за мухите, според проучване, цитирано от BBC News, пише агенция Фокус. В малки дози литият е удължил живота на плодови мухи при лабораторни експерименти. Изследователи посочват, че откритието е “обнадеждаващо” и би могло да доведе до създаване на нови лекарства, които да помогнат на хората да живеят по-дълго и в по-добро здравословно състояние.

Литият се използва в психиатрията при промени в настроението, но високите дози носят риск от сериозни странични ефекти. Въздействието на елемента върху мозъка не е напълно разбрано, но при плодови мушици медикаментът изглежда удължава живота, като блокира химикал, познат като GSK-3. Изследването, публикувано в журнала Cell Reports, е открило, че мушиците, на които са давани малки дози литий са живели със 16 процента по-дълго. При високи дози обаче литият е скъсил продължителността на живота им. 

“Установихме, че малки дози не само удължават живота, но и предпазват тялото от стрес и спират производството на мазнини при мухи с богата на захар диета,” обяснява д-р Ивана Бйедов от Лондонския университетски колеж. Литиеви соли са използвани в миналото като здравословен тоник и за лечение на състояния като мигрена и подагра. При високи дози съществува риск от тежки странични ефекти.