Креатинът увеличава вашия коефициент на интелигентност

13 юли 2018 г., 13:00
4483

Креатинът е бил естествен избор за проучване. Syda Productions / Shutterstock

Популярната хранителна добавка креатин подобрява значително вашия коефициент на интелигентност, както и работата на паметта ви. Тя често се използва от атлетите за натрупване на мускулна маса. Но това далеч не е единственият й ефект.

За изследването умишлено са били подбрани вегетaрианци и вегани. Те са получавали креатин като добавка към своята диета. 

“Избрахме специално вегетaрианци и вегани, тъй като онези, които консумират месо и животински продукти, си набавят различни количества креатин (в зависимост от количеството и качеството на месото, което консумират) - обяснява д-р Карълайн Рай, водещата авторка на изследването. - Въпреки че за да достигнат нивата на добавките в този експеримен, тe ще трябва да поемат по около 2 кг месо на ден!”, добавя тя.

Креатинът е бил естествен избор за проучване, защото “той играе ключова роля в поддържането на енергийните нива в мозъка. Затова хипотезата, че допълването на една диета с креатин би могла да помогне на мозъчната функция, е разумна”, добавя тя.

Креатиновата добавка е била тествана в продължение на около 6 седмици, като участниците са поемали по 5 г креатин на ден.

Хората, които са поемали креатин, са се представили значително по-добре на теста за мозъчна мощ, като резултатите са били добре измерени. Така например при упражнението за запомняне на дълги числа, като телефонни номера, резултатът е бил подобрен от средно 7 цифри до 8,5 цифри. 

Източник: Psy Blog

Ключови думи:
Коментари