Знаем, че седенето дълго време не е полезно за здравето, но наясно ли сме колко?

Скорошно изследване сравнява хора, които прекарват по-малко от два часа дневно пред телевизора или в почивка пред компютъра  с хора, които прекарват повече от четири часа от свободното си време пред екрана.

Резултатите показват, че при последните рискът от смърт вследствие на всякакви заболявания е по-висок с 48%. Рискът от сърдечно-съдови заболявания е със 125% по-висок.

Този по-висок риск е изчислен отделно от традиционни фактори като тютюнопушене и високо кръвно налягане.

Седенето пред екрана не е единственият повод за тревога. Всяко продължително седене, на бюрото или зад волана, е вредно. И за съжаление няколкото часа седмично, прекарани във фитнеса или в парка, не намаляват рисковете от дългото седене.

Решението по-скоро е да се седи по-малко всеки ден и да се увеличава движението като цяло. Когато имате възможност да стоите прави, избягвайте да седите.

Например: Можете да стоите прави, докато говорите по телефона или когато обядвате извън къщи.

Ако работите на бюро през цялото време, помислете за стоящо бюро или импровизирайте с висока маса или барплот.

Най-добрият вариант са онези бягащи пътечки, на които можете да разположите компютъра си, но не всеки може да си позволи това удоволствие.

Мускулната активност, необходима за стоенето и движението задейства важни процеси, свързани с разграждането на мазнините и захарите в тялото, които спират, когато седите дълго време.

Движението, дори съвсем спокойното, оказва огромно влияние. Горите калории, сваляте килограми, по-енергични сте и се чувствате по-добре.

Източник: mayoclinic.com