Всеки родител се притеснява, когато забележи, че детето му изостава в развитието си от своите връстници. А най-открояващи се са проблемите при прохождането или проговарянето.

Кога забавеното проговаряне наистина може да е знак за по-сериозен проблем? И по какъв начин логопедът може да бъде полезен, когато става дума за аутизъм?

Има ранни сигнали, които издават всичко това. За родителите е важно да ги познават, за да реагират своевременно и потърсят помощ от специалист. Затрудненията при изговаряне на определени думи, което отстрани може да изглежда забавно и много „сладко“, понякога са знак за нещо далеч не толкова безобидно.

Логопедът може да бъде изключително полезен и в случаите на деца с поведенчески проблеми, хиперактивност, дислексия, а не само при неправилно граматично изговаряне на думите.

Кои са най-трудните за овладяване затруднения в говора и ситуации, с които специалистите и родителите на такива деца се сблъскват? По всички тези въпроси говори логопедът Силвия Палашева в новия епизод от подкаст поредицата на „Новите родители“.

Приятно слушане!